Mina bästa kanelbullar
Igår var det så trist väder så jag passade på att baka kanelbullar. Perfekt att ha hembakade bullar i frysen när man får fika-gäster. Här kommer mitt bästa recept på kanelbullar, dessa blir härligt fluffiga och goda.
Amandas bästa kanelbullar: (ca 26-28 st små el 18-20 st stora)
125 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst för söta degar
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 14-15 dl vetemjöl
(+ 1 ägg att pensla med och pärlsocker)
Fyllning:
100 g smör
0,75 dl strösocker
2 msk kanel
0,5 msk vaniljsocker
Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken, värm lite om så behövs, blandningen ska vara 37 grader. Tillsätt lite av degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av degvätskan och rör ner salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig ett par minuter i maskin tills degen släpper kanterna. Låt jäsa 45 min under bakduk.
Rör ihop fyllningen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och låt dem vila en liten stund. Kavla sedan ut varje bit till en rektangel på ca 25 x 40 cm. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop rektangeln från långsidan. Skär i bitar och lägg i formar. Låt jäsa 30 min under bakduk. När de har jäst klart penslas bullarna med uppvispat ägg och toppas med pärlsocker (nötter är annars också gott!).
Grädda sedan bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter, beroende på hur stora man gör dem. Så gott!